Från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma

Jag skulle vilja dela med er av min resa i livet. Av att gå från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma. Men… Jag är ju bara 30?! Hur kan jag ha hunnit med att vara ofrivilligt barnlös?! Jag är förvisso ”bara” 30. Men om jag under hela uppväxten fått veta att jag minsann inte skulle kunna få barn på egen hand, biologiskt sett… Det gör något med en, det ger en känslan av att inte kunna komma förbi det. Jag såg ingen lösning. Jag skulle aldrig ana att jag skulle gå från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma. Hur skulle det gå till, jag som inte kunde få biologiska barn på naturlig väg…

Läkares kommentarer under uppväxten

 • ”Du kommer troligtvis inte kunna få egna barn.”
 • ”Det går inte att frysa in dina ägg.”
 • ”Har du pojkvän?” (Mitt svar: Nej..) ”Då kanske det är dags nu att hitta en pojkvän så att du kan skaffa barn, om du vill det, innan det är för sent.”

Dessa saker jag skrev i listan är meningar som några läkare har sagt till mig. Men det har också varit tydligt att de inte trott så mycket på möjligheten för mig att få egna barn. Detta då jag har Turners syndrom, där 98% av alla som föds med syndromet, föds infertila. 98 procent! Vilket ju innebär att det är endast 2% som är fertila.

Adoption då? Eller äggdonation?

Jag växte alltså upp med tanken om att jag inte skulle kunna bli biologisk mamma. Jag skulle aldrig kunna föda fram egna barn. Eller kanske, via äggdonation och sådant men… inte med mitt egna barn. Adoption tänker kanske några? Ja, jag drog faktiskt upp den tanken med Micke tidigt i vårt förhållande men det visades snart att vår ålderskillnad satte käppar i hjulet. Man behövde vara över 25 år gammal och under 40 år. När jag var 26 så var ju Micke 46. Så redan där krasades den drömmen också, redan då jag som 17-åring blev tillsammans med Micke (som då var 37 år).

Vi blev tillsammans våren 2008. I augusti 2008 åkte jag till Umeå för min sista Turner-kontroll på barnmottagningen. Två år tidigare hade jag fått frågan om jag hade en pojkvän.. Och även kommentaren om att kanske det var idé om att skaffa en nu för att eventuellt kunna få barn. Nu hade jag en pojkvän, vid detta besöket. Men… Varken han eller jag var så speciellt sugna på hela processen som krävdes just då – med undersökningar, spermakontroller, äggfunktionaliteten och sådant. Vi hade ju bara varit tillsammans i ett halvår då. Det kändes inte riktigt aktuellt då och jag trodde ändå inte just att jag skulle orka igenom en process som ändå skulle sluta i att jag inte skulle kunna få egna barn.

Från att vara ofrivilligt barnlös

Här stod jag nu. En ofrivilligt barnlös tjej (kvinna). Året blev 2012. Jag och Micke hade varit tillsammans i 4 år. Gifta i ett av dessa år. Den våren hade jag gått till MVC / kvinnohälsovården i Huskvarna. Mötte en läkare som faktiskt hade rätt stor kunskap om Turners syndrom och vad det innebär för fertiliteten hos kvinnan. Vi hade påbörjat undersökningar och kontroller, efter sommaren (2012) skulle jag få börja med extra hormoner för att öka möjligheten till graviditet.

Men… Det var någonting annat den sommaren som skulle komma att ta min uppmärksamhet, mina tankar och min energi. Efter att ha försökt i åtminstone 2-3 år aktivt, med ägglossningstester, gravidietsstickor och en alltjämt sorgsenhet lades nu alla dessa tankar åt sidan. Min pappa fick åka in akut och var endast en timme från att ha kommit in försent. Min pappa höll på att dö. Han låg på IVA i flera dagar. Pappa hade då fått blodförgiftning i hjärtsäcken, blodproppar och ja något mer men som jag i dagsläget glömt. Jag och Micke åkte upp och tillbringade en ”lång-helg” uppe hos honom och resten av familjen. Vi åkte hem dagen efter pappas födelsedag (som vi hade spenderat med honom på sjukhuset) och hade sedan mycket kontakt. Vi var ju ändå över 100 mil ifrån honom.

Ett plus på stickan

Pappa fick så småningom komma hem men då han fortfarande var kvar på sjukhuset plussade jag på stickan. Jag hade alltså gått från ofrivilligt barnlös till att nu vara gravid med ett barn. Jag?! Skulle jag verkligen bli mamma, i en spontan graviditet – med ett barns om var mitt biologiska?! Det var knappt jag trodde det. Allt var så stort att det var knappt att jag kunde ta in det. Allting var så overkligt. Det var pappa som var den första som fick veta det – efter Micke. Pappa grät i telefonen, så rörd blev han.

Från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma

Idag har jag alltså gått från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma. Jag är alltså idag otroligt stolt och glad över att vara mamma till fyra fantastiska döttrar. Alla har kommit till på naturlig väg, och överlevt sina spontana graviditeter. De är alla mina biologiska barn, till 100%. Jag kunde inte vara lyckligare.

9 tankar kring ”Från ofrivilligt barnlös till fyrabarnsmamma

 1. Pärla

  Helt otroligt vad ni har blivit välsignade. Förstår att det har varit många tankar på vägen. Speciellt när man möter mycket hinder men det har verkligen ordnat sig för dig 🙏🏼

  Svara
 2. Madde

  Måste kännas fantastiskt att tillhöra de 2 % som kan få barn. Förstår att det måste ha känts tufft att hela tiden få höra detta.

  Svara
 3. Jessifri85

  Åå shit vilken vändning 😃 👏🏻. Vad elaka läkare hade varit innan mot dig 😡😞. Det var en som trodde på dig. Varför ska det alltid vara så??!

  Men du fick det bevisat att du var en sv dem 2% som blev gravid 👊❤️. Nog skulle man klara av att inse en dag att man är en av dem som inte blir med barn. Efter allt som går att göra. Det skulle vara en tuff resa. Men då får man väl se andra saker som med är meningen med livet.

  Jag är såå GLAD för Dig & er skull!!!!!😃😃💕✨

  Svara
 4. Lexochlogan

  Blir så glad när jag läser det, tänk att du var en del av de där 2 % som inte var infertil, det är verkligen fantastiskt. Och att du hittade läkare som trodde och lyssnade på dig, det är ofta avgörande men ibland räcker inte det och att släppa fokuset och fokusera på något annat var tydligen det som funkade bäst. Min kusin blev gravid, naturligt, har nån sjukdom som gjorde det svårare men minns inte vilken det är, men de hade tom fått missfall med ivf, men den träffade hon en jättebra läkare, la om kost och vitaminer och rätt som det var så var hon gravid, rätt fantastiskt

  Svara
 5. malmflood91

  Vilket otroligt roligt inlägg att läsa och vilken tur du har haft som gått från att inte kunna bli gravid till att ha fyra fina barn i bland kan värkligen små under hända och vilken resa ni gått i genom. 😊♥️

  Svara
 6. Hannas krypin

  Vilken resa du har gjort! Fantastiskt ju att vara de 2 procent som blev gravid på naturlig väg. Det här med att ge information kring att eventuellt inte kunna få barn känns som något som läkarna måste berätta även om det är ett tufft besked att få. Det sätter sina spår såklart.

  Svara
 7. Pingback: Att slåss för sitt liv redan i livmodern - Annica - mitt i livet

Kommentera