Att komma igång igen med teckenspråket

Jag har ju svenskt teckenspråk som modersmål (parallellt med talad svenska) och jag har därför introducerat teckenspråk för barnen då de var små.. Men sedan har jag blivit lat. Jag har alltså slutat teckna så mycket med dem. När Samantha var 18 månader kunde hon över 100 tecken(!!) men bara något enstaka muntligt ord. Nu känns det som om det är tvärtom, tyvärr. Jag känner därför verkligen att detta är något jag vill – att komma igång igen med teckenspråket. Här nedan ser du lite tecken som tjejerna gör..

Här är tecknet [DRICKA] i fokus.
Om ni ser på Mary (till vänster) så tecknar hon [MARY] (det är tecknet för [MÖSSA] också).
Ebba tecknar sitt persontecken [EBBA], som även är tecknet för [LEKA].
Samantha tecknar… ”HEJ. SAMANTHA SOVA. GOD NATT!”

Att komma igång igen med teckenspråket

Såå.. Det är faktiskt vad jag tänker satsa på. Att komma igång igen med teckenspråket här hemma. Inte bara samtidigt som jag pratar utan även kunna stänga av rösten och teckna. Jag vill också köra lite hårdare på att de ska teckna till mig också, inte bara svara i tal så att säga. Detta då jag ju vet med mig att min hörsel börjat bli sämre och sämre. Jag vill ju kunna hänga med. Det är fler och fler gånger jag hör helt åt ”helsike” fel. Det är så att både barn och sambo blir irriterade på mig då jag upprepar vad jag trott de sagt och de inser att jag hört något helt annat än de sagt. Så på det sättet är det ju väldigt bra om de i alla fall kan teckna till mig (hjälpligt) vad de vill – så teckenspråket blir ett stöd för vår kommunikation.

Skulle det vara av intresse att jag lägger upp lite filmer så som jag gjort i detta inlägg? Med typ 20-30 sekunders klipp på då jag / barnen tecknar?

12 tankar kring ”Att komma igång igen med teckenspråket

 1. Madde

  Att lära sina barn teckenspråk är ju så bra. Jag använder tecken som stöd på jobbet och mina barnbarn lär sig det också.

  Svara
 2. Jessi

  Åå så söta videos på dina barn 😃😍. Det skulle vara kul med fler videos på dina barn när dem tecknar 😃.
  Jag tycker teckenspråk är så häftigt språk. Jag kan mamma, pappa & katt. Å sova.
  Hur kommer det sig att du hör sämre å sämre?

  Ta hand om dig!

  Svara
 3. maria

  Skulle personligen vilja lära mig teckenspråk, men är lite rädd att det inte går då jag har problem med händerna. Vet att det är olika runt om i värden, men skiljer det sig mycket i norden också?

  Svara
  1. Annica Inläggsförfattare

   Det är en del skillnad, ja! 🙂 Skulle absolut kunna ta upp det i något inlägg.

   Om du vill så kan du läsa i fliken som heter ”Annicas Tal och Tecken” – följ länken där och boka in ett pass med mig, så kan vi se hur dina händer orkar/klarar av det? 🙂

   Svara
  1. Annica Inläggsförfattare

   Ja, känner det jag med.. Varit så otroligt mycket annat jag har haft i huvudet. Jag har blivit lat helt enkelt.

   Svara
 4. Lexochlogan

  Så kul att de lär sig teckenspråk, de blir ett språk rikare så jag tycker absolut du skall använda det mer. Logans förskola har länge använt teckenspråk, så han kan en hel del ord med, tycker det är kul att de använder dert och det märks hur bra barnen kan kommunicera både i tal och tecken

  Svara

Kommentera