Ebbas förlossningsberättelse

Tänk, hur olika förlossningar verkligen inte liknar varandra överhuvudtaget men ändå leder till samma ”resultat”. Ett barn vid ens bröst. Ja, det är ju så man vill det ska sluta i alla fall. Det här är Ebbas förlossningsberättelse.

Strax efter det nya året

När jag väntade Ebba hade vi precis passerat nyår och vi var inne i januari månad, 2016. Det var den 4 januari och jag gick och lade mig precis som vanligt efter att ha nattat Mary och Samantha i deras rum. Utan en enda tanke på att det kunde vara någonting på gång somnade jag gott. Tjejerna var vid det här laget 2 år och 9 månader (på pricken) och 1 år och 8,5 månad gamla.

Vid 3-tiden på natten vaknade Mary och jag gick in till henne, hon ville ha sin flaska med välling. Sagt och gjort, tog upp henne ur spjälsängen. Och precis då jag lyfte upp henne ”hörde” jag hur någonting knäppte till i magen och jag kände direkt att jag blev blöt mellan benen. Vattnet går, tänkte jag chockartat (första gången jag var med om det – trots att det var tredje graviditeten). Jag gick in till sovrummet – fortfarande med Mary i famnen. Tog ett badlakan och gjorde sedan i ordning hennes flaska med välling. Vi gick ut till vardagsrummet och satte oss i soffan. Hon drack upp sin flaska och somnade sedan gott igen.

Kan inte vara hemma längre

Jag själv? Jag tog med mig badlakanet till vår säng, lade mig på det och tänkte försöka sova lite till – trots att det hade börjat komma lite småvärkar. De var dock oregelbundna till 6-tiden på morgonen. Då ringde jag in till förlossningen och frågade hur jag skulle göra. Jag fick komma in när jag kände för det, blev svaret. Precis då jag lagt på gick Micke in till tjejerna som vaknat och bar över dem till vår säng. De hoppade runt, skuttade och busade för fullt men myste med mig och Micke mellan varven också. Jag själv hade börjat få andas igenom värkarna och det blev mer och mer jobbigt att hantera smärtan som kom vid varje värk.

Vid 08.15 ungefär gav jag upp och det är egentligen nu som Ebbas förlossningsberättelse verkligen tar sin början, känner jag. Bad Micke att klä på tjejerna, packade ner det sista i BB-väskan som behövdes. Och sedan gick vi allihopa ut till bilen. Nu hade jag verkligen flera värkar per 10 minuter. Det blev att Micke bara körde dit mig, lämnade mig då en av personalen kommit till dörren och tagit emot mig. Jag gav ID-handlingen till den kvinnan och bad sedan om lustgasen. Hon tittade bara på mig ett tag och sa sedan att hon skulle skriva in mig på datorn.

Jag skrevs in 08.49 på förlossningen. Än idag förstår jag inte hur hon kunde missa att jag verkligen hade SÅ ont som jag hade.. Jag fick vara själv i ett litet undersökningsrum under de minutrar det tog för henne att skriva in mig. Sedan kom en barnmorska och jag bad återigen om lustgas. Hon däremot såg att det gjorde riktigt ont och visade mig direkt till en förlossningssal.

En snabb förlossning

Det gjordes direkt en undersökning som visade att jag var helt öppen och livmodertappen helt utplånad. Och jag ville verkligen börja krysta just där och då. Tre krystvärkar senare var hon född. EBBA Siri Märtha Magnusson. Hon föddes klockan 09.05 den morgonen och övriga familjen hade knappt hunnit hem till tjejernas farmor för en frukost innan jag kunde skicka ett sms med bild på lillasyster Ebba.

Vi stannade de obligatoriska 6 timmarna och lät en läkare göra en undersökning vid 18-tiden på kvällen – innan Micke hämtade hem oss. Då följde Mary med i bilen och hemmavid väntade Samantha och farmor på det lilla nytillskottet i familjen. Och återigen, en snabb förlossning. Det var Ebbas förlossningsberättelse.

Ebba vägde 3050 gram och var 47 cm lång när hon föddes den 5 januari 2016.

2 tankar kring ”Ebbas förlossningsberättelse

Kommentera