Vill du hjälpa mig med mattips?

Jag undrar en sak. Vill du hjälpa mig med mattips? Det är nämligen så att det råder kaos i mitt huvud just nu och jag vill verkligen ha hjälp! Det jag vill ha hjälp med är dels maträtter (helst så utförliga som möjligt!) och dels… kanske någon idé på färdig matsedel.. Däremot har vi ju en del allergier och preferenser att hålla reda på, allergierna är ju viktigast, givetvis.

Men lyckas vi att även ha alla preferenser under kontroll så vore jag grymt glad! Jag vill inte stå och tillaga två maträtter per gång eller så, emellanåt kan jag göra det men inte varje dag. Ibland kan det till exempel bli två olika sorters proteiner, men vill inte heller göra det varje dag.

Allergier inom familjen

 • Hasselnöt, jordnöt, pistagenötter, cashewnötter och mandelnöt, har därför inga nötter alls hemma (Samantha)
 • Skaldjur (Micke)
 • Sesamfrön (Samantha)
 • Sojaböna, tål dock sojalecitin (Samantha)
 • Rosépeppar och kummin – undviker att ha mixade kryddor hemma (Samantha)
 • Överkänslighet mot mjölk (Annica)
 • Jordgubbar (Samantha)
 • Vissa kärnfrukter såsom päron och äpplen (Samantha)
 • Citrusfrukter (Annica)

Våra preferenser är rätt knasiga, när jag tänker efter

Micke äter absolut inte kyckling och fisk. Han gillar heller inte slafsig mat såsom tacos och hemmagjorda hamburgare. Han vill att när maten ställs fram på bordet ska den vara klar, inte behöva ”grejas med” innan maten kan ätas.

Jag är rätt kräsen då det kommer till grönsaker. Äter absolut inte majs eller ärtor för att ge exempel (eller ja… jag äter minimajs). Det jag däremot äter, sett från grönsaksavdelningen i affärerna, är; tomat (stora – inte babyplommon!), gurka (dock inte saltgurka, ättiksgurka, osv), paprika… Äter även salladshuvud, isbergssallad och ruccola. Babyspenat äter jag med (och stuvad spenat – till fisk). Broccoli kan jag äta – om den är färdigt tillagad i en kycklingpaj. Har en viss överkänslighet mot mjölk – dricker det dock rätt ofta. Grädde kan ge mig en mage med smärtor. Jag måste själv tänka på att minska på de snabba kolhydraterna och på allt tillsatt socker (detta då jag ligger på gränsen till att få diabetes typ 2).

Samantha är rätt… svår att få att smaka på nya saker. Tycker inte om majs, ärtor eller tomat. Äter gurka och paprika samt morot i grönsaksväg. Gillar absolut inte gul lök (men kan äta i tex köttfärssås).

Mary har börjat vara lite svår vad gäller köttprodukter såsom korv. Men älskar potatismos (pulver). Älskar majs!

Ebba är en sorts allätare. Äter det mesta, älskar precis som Mary att äta majs. Vågar smaka på det mesta med.

Michaela äter / smakar på allt vi erbjuder – än så länge.

Vill du hjälpa mig med mattips?

Vill du hjälpa mig, har du några tankar som du vill dela med dig av?

13 tankar kring ”Vill du hjälpa mig med mattips?

 1. Emma

  Våra vardagsfavoriter:
  Pasta carbonara med valfria grönsaker
  Potatis, pannbiff, sås och lingon.
  Pestopastasallad (blyfri pesto, pasta, valfria grönsaker och något protein)
  Korvstroganoff, ris och vitkålssallad
  Fläskpannkaka/halloumipannkaka med morötter (och äpplen)

  Vi har också allergier och olika preferenser i vår familj. Vi försöker dock variera kosten så mycket som möjligt för att erbjuda barnen, inspirera och förhoppningsvis vidga deras repertoar. Så även om alla inte äter allt så fortsätter vi att erbjuda alternativen (självklart finns det alltid något som faller dem i smaken till hands)

  Hoppas du får många tips! Kommer själv kika in bland kommentarerna och hoppas på inspiration.

  Svara
   1. Annica Inläggsförfattare

    Hehe undrade givetvis över det. Pesto har jag nog aldrig ätit i någon form. 🙂 Får nog ta och testa någon dag!

 2. Madde

  Det där var inte lätt 🙂 Eftersom vi äter mycket fisk och kyckling hemma, är det där jag är duktig på. Fläskkotlett med klyftpotatis? Kassler i ugn med potatis?

  Svara
 3. Lexochlogan

  Har inga jättebra tips just nu tyvärr men kommer under våren ha lite mattips under en egen kategori, så kanske kan det vara tips framöver. Svårt när det är en del allergier med, men mycket grönt är alltid ett pluss såklart

  Svara
 4. Pärla

  Herre jag brukar ha svårt att reda det till bara mig eller mig och gubben och då äter vi ändå typ allt 😂 Jag har således inga tips då jag blev snurrig av bara tanken, haha! Men jag tror nog du kommer på något.

  Svara
 5. malmflood91

  Här hemma äter vi mycket lax och pasta 😊 men lax i ungn är super gott med ris eller potatis

  Svara
 6. Malin moen

  Gratinerad falukorv är alltid gott. Det finns mjölkfri ost man kan använda på toppen utav maten i affären. Jättegott och enkelt att tillaga 🧡

  Svara
 7. Jessi

  Oj. Det var många olika allergier å så 🙂
  Den rätten vi kör när idéer tryter är ostsås med becon & tomatsås till det pasta.

  Då gör man såhär:
  Kokar pasta eller spagetti. Kvittar.
  Steker becon så det blir lite knaprigt, häller sen det i en gryta. På med ostsås & tomatsås & kryddor. (Jag kör bara ostsåsen & lite kryddor). Sen låter det sjuda lite.
  På med pasta & becon såsen på en tallrik. Blanda & njut 😊

  Svara
 8. Maria

  Missade om det är så att någon av ingredienserna inte passar (men är ju bara att ta bort)

  Men brukar blanda kycklingbitar med olja,peppar, salt, Findus djupfrysta basilika och fetaost. Lägg i ugnen ca 20 min200 grader. Till serverar jag hemmagjord klyftpotatis (potatis som jag skär i bitar och olja på) ca 30-40 min på 225 grader. Sallad till

  Svara

Kommentera